Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЛС: Рискуваме много болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си

Общество

БЛС: Рискуваме много болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си

БЛС: Рискуваме много болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си - Tribune.bg

Първостепенната задача на новия парламент е държавният бюджет и този на НЗОК. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред NOVA NEWS. Той обаче изтъкна друг проблем, пред който е изправена здравната система и това е кадровата криза и липсата на средства.

„Един от начините за справяне с кадровата криза е увеличение на възнаграждението на лекарите”, зави д-р Маджаров. „Ние предложихме минимално увеличение от 30% още от 1 януари. Успяхме да убедим тогавашния финансов министър Асен Василев за средно 25% увеличение”, посочи още д-р Маджаров.

Той обясни, че за да могат болниците да достигнат прага в минималните възнаграждения, трябва да получат средномесечно по 250 млн. лв през увеличените цени и бюджета на НЗОК.

„Плановете бяха от 1 май нататък всеки месец в болнична помощ да има закупени от касата услуги за 250 млн. лв”, посочи председателят на БЛС. “Към 30 септември данните показват, че нито един месец от 1 май досега болничната система не е получила такива средства.

230 млн. лв е средната приблизителна сума, като 40 млн. има надлимитна за 4 месеца”, коментира последните данни Маджаров и посочи, че въпреки сключения договор болничната система е работила с около 220 млн. лв на месец.

„Това показва, че сме били много далече от това, което сме подписали”, заяви още той и поясни, че остатъкът от средствата не е усвоен, а стои в касата.

„Надзорния съвет взе решение да изплати 40 млн. лв надлимитна дейност и останалите 90 млн. ги разпредели по бюджетите като се похвали, че е увеличил месечните стойности с 30%. А всъщност нищо не е увеличено”, каза още той.

Днес БЛС има среща в Министерство на здравеопазването. Те ще настояват със задна дата - 1 септември, рязко да се повишат цените с минимум 20%. Маджаров изрази притеснение, че има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си за ток и парно.

Той настоя, че ако след днешната среща в МЗ няма решение на проблема ще последват протести. „Не можем да преговарям с институция, която не изпълнява договорите си”, заключи председателят на БЛС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети