Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Родители на дете нападнаха медик в Шумен, БЛС сезира прокуратурата

Общество

Родители на дете нападнаха медик в Шумен, БЛС сезира прокуратурата

Родители на дете нападнаха медик в Шумен, БЛС сезира прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

„Агресията над медици трябва да спре!Заставаме зад д-р Айлин Ахмед“, казват от БЛС

Български лекарски съюз сезира Прокуратурата на Република България и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Айлин Ахмед, лекар от гр. Шумен.

С такава позиция излизат от Българския лекарски съюз по повод инцидент в болница в Шумен, където родители на дете нападнаха медик. По време на нощно дежурство те се нахвърлят върху 25-годишната лекарка д-р Айлин Ахмед, като майката на детето дори опитва да я души. Случилото се е от нощта на понеделник срещу вторник.

Първоначално бащата влиза с взлом в регистратурата, като казва, че детето му е с болки в корема и настоява детето му да бъде прегледано на секундата.  

Според д-р Ахмед случаят не е бил спешен, но въпреки това тя е заявила, че ще прегледа детето и ще помогне. Веднага е бил извикан и дежурният педиатър. В този момент пред кабинета са чакали няколко души с едни и същи оплаквания.

„Бащата на детето започна да се държи по-арогантно, започна да използва нецензурни думи. Казах на сестрата да звънне на полицията и го помолих да напусне, докато дойдат полицаите. Той започна да се държи още по-агресивно. Започнаха нападки, тръгна срещу мен с цел нападение и в този момент дойде охраната и го изкара навън“, разказа Айлин Ахмед пред Нова телевизия.

Конфликтът обаче продължава. „Изкараха го навън. В този момент съпругата на този мъж, т.е. майката на детето, ме нападна. Имаше опит за удушаване с думите: „Ще ви убия, ще направя всичко за детето си“, въпреки че ние се опитвахме да направим всичко за детето й“, каза още младата лекарка.

Тя е категорична, че не е имало забавяне в прегледа или нещо, което да е провокирало хората. „Отреагирахме на минутата, нямаше такова нещо“, каза Ахмед.

На въпрос дали според нея е можело да се действа по-адекватно и дали лекарите са допуснали някаква грешка, тя отговори, че такава не е имало.

„Ще търся правата си. Не искам този случай да остане безнаказан. Не искам това да продължава“, добави Ахмед.

От полицията работят по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства.

Съсловната организация е категорична, че няма да търпи лекари да бъдат заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост!

„Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими!“, казват в своята позиция от Българския лекарски съюз.

Съсловната организация ще се ангажира с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие.

“Цялата организация, с всички налични ресурси, ще направи необходимото, за да бъдат подведени под отговорност  виновните“, заявяват от БЛС.

Български лекарски съюз пита: „Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим, докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки?“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати