Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Богдан Кирилов: До февруари ще имаме още 70 хиляди ваксини

Общество

Богдан Кирилов: До февруари ще имаме още 70 хиляди ваксини

Снимка:

Според изпълнителния директор на Агенция по лекарствата страничните реакции след ваксиниране са очаквани

Още две пратки с ваксини се очакват у нас в следващите седмици. Нова пратка с още 35 хиляди дози ще пристигнат в седмицата между 18 – 22 януари, а четвъртата пратка, която също ще е от 35 хиляди дози, се очаква в началото на февруари месец.

Това съобщи пред бТВ изпълнителният директор на Агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза“, каза още Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка.

От думите му стана ясно, че Министерството на здравеопазването се планира изследване в следващите месеци, за да стане ясно кога ваксинираните изграждат антитела. Богдан Кирилов заяви, че общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече ваксини срещу COVID-19.

„При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени пет нежелани реакции – при двама мъже и три жени между 29 и 53 години“, обясни той. По думите му три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно.

„Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието ѝ“, обясни Кирилов.

Очакваме на 21 януари първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани реакции към ваксината, отбеляза Богдан Кирилов.

„Сами по себе си тези реакции не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация – каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза“, заяви той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още