Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Богдан Кирилов: До юни очакваме 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани

Общество

Богдан Кирилов: До юни очакваме 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани

Богдан Кирилов: До юни очакваме 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани - Tribune.bg
Снимка:

Утре пристигат 18 720 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“ като ще се компенсират количества през февруари

Около юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани, заяви по БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той отбеляза, че заявените количества от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“ са 3,9 млн. дози, от „Модерна“ - 500 хиляди, от „Астра Зенека“ - 4,5 милиона (очаква се нейното одобрение от Европейската агенция по лекарствата).

Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи това производителят е необходимо да модифицира производствения процес, обясни Кирилов.

Вчера е получена информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Първоначално информация е била за 35 000 дози, но сега става ясно, че те ще са 18 700.

„Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнителното планираните“, заяви изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата.

Полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани, отбеляза Кирилов. И допълни, че е важно, че се запазва останалото количество за хората, които са получили първа доза, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората.  

Кирилов каза, че засега още няма официални данни от ЕК, които да обобщават всички резултати от ваксинирането в отделните държави, в много ранен етап от процеса на ваксинация е целият ЕС.

„В следващите седмици и месеци, когато предстои държавите да получат сериозни количества от следващите разрешени за употреба ваксини, тогава ще можем по-конкретно и адекватно да направим сравнение“, изтъкна той.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати