Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Богдан Кирилов: Зелените коридори може да продължат, има ваксини

Общество

Богдан Кирилов: Зелените коридори може да продължат, има ваксини

Снимка:

50% от доставките ще се насочват към личните лекари, твърди шефът на ИАЛ

„Зелените коридори“ за ваксинация може да продължат, съобщи на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата/ИАЛ/ Богдан Кирилов.

„Ваксинационният щаб ще заседава днес от 14 ч. и ще вземе решение дали зелените коридори ще продължат да действат“, посочи Кирилов. Според него страната вече разполага с достатъчни количества, а доставките на ковид ваксини са регулярни, така че се очаква да няма проблем.

„От днес възстановява ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, така че в следващите дни ще наблюдаваме количествата, които са налични и тези, които пристигат. От началото на месец май досега са ваксинирани около 125 хил. души, като голяма част от тях са от „зелените коридори“, обясни Кирилов.

Изпълнителният директор на ИАЛ посочи, че 274 000 дози от ковид ваксината на „Пфайзер" са пристигнали у нас тази сутрин, а такова количество ще бъде доставено и следващата седмица. Ваксините са постъпили в логистичен център, който ще ги разпределени до всички точки на страната.

„Тази седмица у нас ще пристигнат доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май се очакват 12 000 дози от „Янсен", на 13 май 36 000 от „Модерна" и 46 500 от ваксината на „Астра Зенека"", уточни Кирилов. Той потвърди, че за второто тримесечие в страната се очакват 5,5 млн. дози от четири ковид ваксини.

„Надяваме се тези доставки да бъдат завършени. Най-голям дял ще има ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, също така около 420 хил. дози се очакват от ваксината на „Модерна““, увери Кирилов. По думите му само през май месец у нас трябва да пристигнат около 2 млн. дози от четирите препарата, разрешени в ЕС.

„50% от доставките на ваксини ще се насочват към личните лекари“, потвърди шефът на ИАЛ.

Богдан Кирилов изтъкна, че засега не се очаква ваксината на „Янсен“ да бъде пусната за употреба в „зелените коридори“ заради ограничените количества. „Най-вероятно те е бъдат прилагани на хора, работещи в туристическия бранш“, коментира Кирилов. Той напомни, че от 10ч. днес се провежда среща между представители на Информационно обслужване, личните лекари и Министерство на здравеопазването. Очаква се на нея да се изчистят въпросите около участието на личните лекари в електронната система за запазване на час за имунизация.    


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още