Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Богдан Милчев: Институциите трябва да носят отговорност със закон за пътната безопасност

Общество

Богдан Милчев: Институциите трябва да носят отговорност със закон за пътната безопасност

Богдан Милчев: Институциите трябва да носят отговорност със закон за пътната безопасност - Tribune.bg
Снимка:

„Когато има промяна на атмосферните условия, когато пътят е мокър и хлъзгав, хората катастрофират“, заяви пред радио „Фокус“ Богдан Милчев, от Институтна по пътна безопасност. Това, според него, е така в целия свят. Адаптацията на шофьорите при промяна на атмосферните условия е различна и е нормално да се правят катастрофи. Лошото е, че част от тях са с фатален край.   

„От сутринта имаме сигнали, отново, за пореден път, че на едни и същи места стават катастрофите. Хора, които десетки пъти са минавали по този път, допускат някаква грешка и катастрофират. Идеята е да не загиват, а ние виждаме, че в България те загиват. Това е така, защото този, който доставя пътя, не го доставя безопасно. Шофьорите винаги, в даден момент, ще допуснем някаква грешка. Този, който доставя транспортната система не го разбира това“, уточни Милчев.

Той отново даде примера с катастрофата на македонски автобус на АМ „Струма“, 12 пъти преди това, на същото място е имало произшествия и 13-тото се оказва фатално.

„Това показва, че този, който контролира магистралата, трябва да предприеме съответните мерки. Да оцени къде е опасно. Ще водим този разговор дотогава, докато на институциите наистина не им бъде вменена със закон да носят отговорност за състоянието на пътната безопасност. В момента отговорността я носят шофьорите, а те нищо не могат да направят и ще се молим да не сме ние следващия път. Винаги ще има някой, която да сбърка и ще направи грешка. Ние, от Института по пътна безопасност наскоро инициирахме мисия „Безопасни пътища“, за да може следващото правителство да предприеме минимум конкретни действия, с нов закон, основно насочен към институциите, нова структура за управление на пътищата. АПИ в този си вид да се разформирова, тя е тежка корумпирана машина, нужно е извън системният контрол да стане законен, за да може да почнем да се противопоставяме, ние гражданите, относно пътната безопасност, нужна е отворена информационна система.  За да се случи това, трябва да има парламент и правителство и хората да поискат повече сигурност. Проблемът не е в тях. Когато те отидат в друга страна, те карат по различен начин. Това означава, че средата е различна. А средата може да я променя този, който я доставя“, категоричен е Милчев.

Той посочи, че относно наказанията на шофьорите, които карат с висока скорост и пияни, трябва да има и ефективен административен процес, с повече санкции. В момента административният процес отново не работи в обществен интерес.

Освен това, на локалните места, където се кара с висока скорост, трябва да се поставят инженерни съоръжения, които физически да принудят шофьорите да не карат с висока скорост.

Но основното, за да няма произшествия с фатален край е пътят да компенсира дефицитите с инженерни съоръжения, които да са съобразени с него.

От Института по пътна безопасност са разработили „Пътна карта за развитието на безопасността в България“ и ако следващото правителство я приеме, между 50 и 100 човека по-малко ще загиват“, поясни Милчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети