Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Богдан Петрунов: Зеленият сертификат за антитела е абсурден

Общество

Богдан Петрунов: Зеленият сертификат за антитела е абсурден

Снимка:

Той смятам, че трябва да има зелен сертификат и за парламента

Зеленият сертификат за антитела е абсурден, коментира пред БТВ академик Богдан Петрунов.

„Антителата, които определят дали сте здрав, или болен, са индивидуални за всеки. За мен може да са 100 единици, а за вас може и да са 1000“, аргументира се Петрунов. Според него държавата е трябвало да наложи локдаун за успокояване на ситуацията с коронавируса, защото при навлизането на „Омикрон“ у нас инфекциите с „Делта“ и с новата разновидност ще вървят паралелно.

Акад. Петрунов е категоричен, че ваксините ще защитават и от новия вариант на коронавируса, но не в същата степен.

„Едни 60-70-80% защита са напълно достатъчни. Имайте предвид, че грипната ваксина има ефективност между 50 и 60%, и спасява животи“, посочи специалистът. За него задължителната ваксинация е правилната стъпка.

„Ако не се създадат усливия и материални, и социални, и психологически, да се проведе една глобална имунизация, няма да се справим с инфекцията“, смята Петрунов.

По повод предложението да се въведе зелен сертификат за депутатите в Народното събрание, академикът я подкрепя категорично.

„Това са хора, като всички нас, трябва да отговарят на тези изисквания, както и ние. Мен ме е срам, че там ходят без маски, а караме децата в училище да са с маски“, сподели Петрунов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема