Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бойко Борисов обсъжда законопроектите за вероизповеданията с патриарх Неофит

Общество

Бойко Борисов обсъжда законопроектите за вероизповеданията с патриарх Неофит

Бойко Борисов обсъжда законопроектите за вероизповеданията с патриарх Неофит - Tribune.bg
Снимка:

Дошли сме с цялата си почит, ако имаме разминавания да ги поправим, заяви премиерът

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с патриарх Неофит , съобщиха от Св. Синод. Причината за разговорите са двата законопроекта, които бяха внесени в Народното събрание от депутати на политическите партии ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти.

Премиерът Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между Църквата и държавата. По думите му всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Св. Синод и правните експерти на БПЦ-БП.

“Дошли сме с цялата си почит към църквата. Мислим, че това, което правим е добро и ако някъде има разминаване, да го поправим, преди да влезе в парламента”, заяви Борисов
На срещата присъстват представители на всички парламентарни групи, вносители на поправките в Закона за вероизповеданията, освен БСП.

Св. Синод има възражения по предложените промени. Основният мотив против предлаганите промени е, че църквата има самостоятелност и не следва държавата да се меси в делата ѝ. „Увеличаване на контролните правомощия на дирекция „Вероизповедания“ в Министерския съвет, чрез което се цели контрол на даренията и финансите на вероизповеданията, е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията“, се посочва в становище на Св. Синод. И се допълва: „Ако държавата иска да санкционира радикалната ислямистка пропаганда, то това трябва да стане с подходящите средства за защита на националната сигурност, без да се засяга правото на свободно изразяване на религиозно мнение или популяризиране на религия.“

За седмица се състоя втора консултация на председателят на ПГ на ГЕРБ и лидера на ДПС в парламента.

Според Цветан Цветанов законът за вероизповеданията няма да се оттегля. Той поясни, че след дебата в парламентарната правна комисия вчера, когато вносителят Йордан Цонев го е представил, следва да се дадат някои разяснения, които Светият Синод е поискал.

Мустафа Карадайъ от ДПС подчерта, че в закона за вероизповеданията, подписан от ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС, там няма притеснения. „Критиките, които ги чуваме от Светия Синод, ние внимателно ще ги изслушаме и ще се съобразим с основателните критики“, обясни той.

Според Йордан Цонев, вносител на закона за вероизповеданията, материята му е изключително сложна. За първи път, обаче има и консенсус в НС да се осигури финансиране на вероизповеданията, което се прави за първи път от 30 години. „Управляващата партия и опозицията има консенсус и ние трябва да го използваме. Материята е много деликатна, защото наред с финансирането трябва да затворим някои врати за външно влияние, които засягат националната сигурност.“

Цонев очаква да се намери общ език, така че да се финансират вероизповеданията, да не се засегнат отделните вероизповедания и да се стабилизират нещата около националната сигурност на страната.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още