Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Боил Банов: Няма да затваряме театрите, оперите и кината

Общество

Боил Банов: Няма да затваряме театрите, оперите и кината

Боил Банов: Няма да затваряме театрите, оперите и кината - Tribune.bg
Снимка:

„Законът за медиите не е правен на тъмно, а с участието на представители на всички медии и професионални организации“, каза Банов

Не се планира второ затваряне на театри, опери и кина. Това обяви пред bTV министърът на културата Боил Банов.

„Едни от най-защитените места в момента са театрите, оперите и киносалоните – там е осигурена дистанция, хората вътре не разговарят, с маски са, потоците са регулирани на влизане и на излизане", обясни министърът. 

Проблемите идват от заболели артисти и технически персонал, посочи той.

Същевременно Народният театър спира постановките си през следващите две седмици, но подобни актове са оставени на директорите и творческите колективи. Те преценяват дали да ограничат представленията, но го правят основно заради заболели актьори и служители, обясни Банов.

По думите му са осигурени и буфери в новия бюджет по отношение на културата. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се плащат от държавата от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия начин до следващата пролет.

Финансовото подпомагане ще продължи независимо дали имат представяне пред зрители.

„Помогнахме дългосрочно и на независимите артисти. В момента се разглежда нова едногодишна програма със сериозно финансиране. Помогнахме много сериозно на всички“, обясни Банов.

28 млн. лева допълнително има отпуснати за културата в новия бюджет, обяви министърът. Освен това са предвидени още 25 млн. лева по новия закон за киното, който предвижда връщане на част от разходите на кинопродуцентите, както и увеличаване на субсидиите за нови филми.

По повод изказване на Вежди Рашидов, че министърът на културата трябва да се събуди и да види как се замерят с яйца паметници на културата, Банов отговори: „Прав е председателят на Комисията по култура да е гневен. И аз съм гневен, но това се води дребно хулиганство и е в прерогативите на МВР. Ако беше в моите прерогативи, щях да налагам глоби всекидневно.“

И каза още: „Аз съм еманципиран по рождение, моето име е Боил и може би не е случайно“ - реплика заради думите на Рашидов, че още първата седмица от министерстването си Банов се бил еманципирал.

Министърът на културата коментира и другия казус около Закона за БНР и БНТ. 

Заради конфликт миналата седмица генералният директор на БНТ Андон Балтаков подаде изненадващо оставката си. Министърът на културата Боил Банов отказва да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

На онлайн среща вчера с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков министър Банов изтъкна, че основната причина да внесе в този вариант законопроекта е подписка на интелектуалци, с която се атакува мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Иначе Боил Банов подкрепя установяването на по-дълги мандати, именно за да може да се провеждат политики - за което е нужно време.

Министърът на културата обясни още, че лично е извадил 8 члена от проектозакона за радиото и телевизията. Всички те се отнасят до мандатите на генералните директори и на управителните съвети към тях. Направил го е след подписката, организирана през юли, от 60 видни интелектуалци. В момента тази подписка наброява над 2000 човека, съобщи Банов.

„Изтеглих поправките, защото през лятото реагираха драстично на тях. Аз съм човек, който слуша общественото мнение. Тези текстове изобщо не касаят същността на този закон - основата му е спиране на зависимостта на обществените медии от Министерството на финансите и от властта“, обясни министърът на културата. По думите му това е ключов законопроект, защото гарантира самостоятелността и независимостта на обществените медии, тъй като финансирането им ще става по съвсем нов метод. Така за тях ще бъде без значение кой ще е министър на културата, на финансите или миинистър-председател.

„Законът за медиите не е правен на тъмно, а с участието на представители на всички медии и професионални организации“, каза Банов.                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати