Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Болни остават без пенсии и помощи заради бавно преосвидетелстване

Общество

Болни остават без пенсии и помощи заради бавно преосвидетелстване

Болни остават без пенсии и помощи заради бавно преосвидетелстване - Tribune.bg
Снимка:

Параграф 22 с решенията от ТЕЛК. Пациенти продължават да чакат средно по шест месеца, за да бъдат преосвидетелствани, а това временно ги лишава от пенсии и социални помощи, съобщават потърпевши пред БТВ.

След три инфаркта Валери Гицов е с 80% инвалидност. Заради COVID епидемията решението му е удължено до средата на миналата година. Така през юли мъжът отива да получи пенсията си от 400 лева, но пари за него няма. Трябвало да се яви за преосвидетелстване, а не е получавал известие. Подава документи и през септември му отговарят да чака три месеца.

“Абсолютно арогантно държание. Напоследък съм и в критично състояние, защото получавам пристъпи. Моите лекарства са такива, че аз, ако не ги пия, за мене линийката на живота приключва”, каза Валери Гицов.

В случая на Валери се намесва омбудсманът. Диана Ковачева насрочва дата за средата на миналия месец. Издават решение, но пари за него няма, докато не мине срокът за обжалване - според ТЕЛК 50 дни, но по закон - 14. Валери дори няма намерение да обжалва.

От пациентските организации алармират, че в провинцията проблемът се задълбочава.

“Имаше местен велможа, докторът на ТЕЛК. Комисията правеше така, че хората, които имат нужда от решението за ТЕЛК, директно си им казваше – трябва да получа нещо насреща, за да го получите. Имаше пациенти, които не получаваха решение или с много малък процент, защото просто не са се отчели пред нея”, каза председателят на федерация “Български пациентски форум” Иван Димитров. 

Всеки ден при омбудсмана на България се получават жалби от пациенти, чиито ТЕЛК-ове са забавени. По предложение на Диана Ковачева миналия месец депутатите гласуваха на първо четене инвалидните пенсии да не бъдат спирани, докато болният чака новото си решение. Все още обаче не е ясно кога това ще стане окончателно.

“Тези хора се намират в пълна безизходица, не получават своите инвалидни пенсии. Те са притиснати до стената, нямат вариант и затова народните представители трябва с приоритет да разгледат този закон, за да им дадат възможност да оцелеят”, каза Диана Ковачева.

“Признавам, че има проблем, насрочил съм среща с ръководителите на ТЕЛК-овете и директорите на лечебните заведения, в които се намират”, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджедиев.

По сигналите на bTV от Министерството на здравеопазването се ангажираха с проверка. Обмислят и нормативна промяна, която да съкрати процедурите пред ТЕЛК и НЕЛК, както и да подобри условията на лекарите в комисиите.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати