Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Болница „Лозенец“ ще работи като всяка друга, уверяват от здравното министерство

Общество

Болница „Лозенец“ ще работи като всяка друга, уверяват от здравното министерство

Снимка:

Владислав Горанов: Ако болницата няма устойчив модел на финансиране, тя трудно ще продължи да съществува

Болница „Лозенец“ има 13 млн. лв. просрочени задължения и още 60 млн. лв., на които не е настъпил падежът. Миналата година кабинетът е гласувал 23 млн. лв. допълнително за лечебното заведение, за да намали дълговете му от 36 на 13 млн. лв. Това съобщи пред медиите здравният министър Кирил Ананиев.

Ръководството на болницата се е срещнало с кредиторите и на базата на това, че все пак връща 23 млн. лв. е направило едно добро разсрочване на задълженията или погасителен план за бъдещи плащания“, допълни министърът.

Той помоли да не се създава напрежение в академичното ръководство на СУ, че трябва да се заделят средства от таксите, които плащат студентите, и субсидиите, които дава държавата, за да се плащат дълговете на болницата.

СУ няма да се занимава с издръжката на болницата, която е самостоятелно юридическо, което ще стане търговско дружество и ще си обслужва дълговете от дейността. Аз имам над 60 болници, от които поне половината имат дългове и си ги разсрочват, разплащат, въпрос на добър мениджмънт и добро управление“, убеден е Кирил Ананиев.

Финансовият министър Владислав Горанов, обаче не смята, че решението на парламента днес автоматично спасява правителствена болница. Той сподели в кулоарите на парламента, че не е изненадан от факта, че лечебното заведение има големи неразплатени задължения.

Ако болница „Лозенец“ няма устойчив модел на финансиране, тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид“, предупреди финансист Номер 1 в държавата.

Неговият колега, здравният министър Кирил Ананиев увери, че цялата научна и клинична база на болница Лозенец ще се използва за обучение на студентите. Той ще продължи разговорите с ректора на СУ „Св. Климент Охридски“, за да изготвят заедно договор, с който министерството на здравеопазването да предостави управлението на болницата на най-стария университет у нас. Министърът и ректорът на учебното заведение ще запознаят академичния съвет с въпросния договор и това окончателно ще реши въпроса поема ли университетът управлението на болница „Лозенец“ или не.

Моника Гаджанова  


Коментари (1)

КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА Не може болниците и лекарите да са търговци!Това го измислиха тия които крадяха и сега крадат здравните осигуровки на българите!Всички болници и домашни лекари трябва да се регистрират по закона за медицинските здравни заведения!Стига с кражбите и търговията!На хората им писна и не само циганите ще ви бият,но и българите ще ви почнат!
02.02.2019 11:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема