Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Болниците са изправени пред фалити заради скъпото лечение на ковид пациенти

Общество

Болниците са изправени пред фалити заради скъпото лечение на ковид пациенти

Болниците са изправени пред фалити заради скъпото лечение на ковид пациенти - Tribune.bg
Снимка:

Частни и държавни болнични заведения алармираха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети в разгара на петата Covid вълна, съобщава БНТ. Почти 10 000 болни от COVID-19 регистрира и днес здравната ни система. Засега все още има места в болниците, но прогнозите са, че през следващата седмица тази ситуация ще се промени.

Пациенти с коронавирусна инфекция се приемат за лечение в болница по една от три клинични пътеки.

Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едва стигат за 5-дневно лечение на случаите, при които няма усложнения, изчисляват от Българската болнична асоциация. Здравната пътека за Covid-19 в момента е 1450 лв. С минимален престой 5 дни.

„Искам да Ви кажа, че не ми е известен случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е., преди минималния престой. Както и да ги смятаме, едни 300, 400 лв. на ден при всички случаи са недостатъчни. В най-добрия случай може би стигаме 0 на 0, но те са толкова малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не говорим за отделни лечебни заведения се оплакват и наистина са притеснени от възможността да продължават да лекуват пациенти с ковид, поради факта, че задлъжняват и не могат да покриват разходите, които правят“, обясни Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

По думите му в най-голяма част от случаите отпуснатите средства служат основно за осигуряване на топлина, на храна, на някои видове препарати, не винаги в максимален обем и като цяло са дефицитни по отношение на покриването на всички разходи в системата.

„Често пъти, което според мен е абсолютно недопустимо и забранено, на пациентите се налага да си носят някои лекарства, да търсят начини да си ги снабдяват от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си осигуряват допълнително лекарства с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и т.н. Това е абсолютно нередно и вредно за пациентите, защото много лесно стават грешки, много лесно става беля“, добави Марков.

За да не фалират и да не връщат пациенти, много болници разчитат на дарения от пациенти. А от Асоциацията на болниците настояват за увеличение на клиничните пътеки.

„Ако няма промяна на цените на клиничните пътеки, най-засегнати ще са общинските болници, а в частните може да се стигне до затваряне на отделения“, казва здравният икономист Аркади Шарков.

От Здравната каса не пожелаха да коментират темата, заради липса на бюджет за 2022 г.

През 2021-а Касата е платила за лечение на пациенти с COVID-19 малко над един милион и 600 000 лв., а от началото на пандемията досега на болниците са изплатени над 2 милиона и 100 хиляди лв.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати