Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Борислав Сандов ще опазва Черно море и р. Дунав

Общество

Борислав Сандов ще опазва Черно море и р. Дунав

Борислав Сандов ще опазва Черно море и р. Дунав - Tribune.bg
Снимка:

Решението е на правителството

Министерският съвет прие Решение, с което заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се определя за председател от страна на Република България на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване и за ръководител на делегацията на Република България в Международната комисия за опазване на река Дунав.

В края на месец октомври 2021 г. страната ни пое ротационното председателство на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване (Черноморската комисия) за едногодишен период. Тя е създадена по силата на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, страни по която са шестте държави от Черноморския регион - Република България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Република Турция и Украйна. Предмет на обсъждане в рамките на Комисията и консултативните групи към нея е предприемането на координирани действия по опазване на морската среда и живите ресурси, отчитайки икономическите, социални и здравни аспекти на проблема.

Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав е подписана на 29 юни 1994 г. в София и е в сила за страната ни от 6 април 1999 г. Изпълнителен орган на Конвенцията е Международната комисия за опазване на река Дунав, която включва ръководителите на делегациите на 15 договарящи страни: Федерална Република Германия, Република Австрия, Република Чехия, Словашка република, Република Унгария, Република Словения, Република Хърватия, Босна и Херцеговина, Република Сърбия, Черна гора, Република България, Румъния, Република Молдова, Украйна и Европейската комисия. Страните по Конвенцията си сътрудничат в областта на основните въпроси, свързани с управлението на водите, като се вземат „всички необходими законови, административни и технически мерки за най-малко поддържане и където е възможно подобряване на текущото качество на водите и условията на околната среда на река Дунав и на водите в нейния водосборен басейн, както и за предотвратяване и намаляване, доколкото е възможно неблагоприятно въздействие и промени, които са настъпили или могат да бъдат причинени."

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати