Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Борисов на паметника на полк. Каварналиев: Истински герой, може да вдъхнови поколения

Общество

Борисов на паметника на полк. Каварналиев: Истински герой, може да вдъхнови поколения

Борисов на паметника на полк. Каварналиев: Истински герой, може да вдъхнови поколения - Tribune.bg
Снимка:

С паметника показваме, че не робуваме на стереотипите, каза Заев

Историята трябва да се пази. Всеки паметник е важен, за да могат хората да помнят историята. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Дойран, където заедно с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев откриха възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.

Щастлив съм, че изпълнихме ангажимента си, с който почитаме един герой, отбеляза премиерът Борисов, изтъквайки подвига на нашия пълководец. Каварналиев е истински герой, може да вдъхновява не само нашето поколение, добави българският премиер. Борисов благодари на премиера Заев и на кмета на Дойран.

Тук, на тези места, стотици българи са дали живота си, посочи още министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че се е проливала кръвта и на много други народи и се е водела война след война. Ние сме се били с кой ли не и сме най-бедни, сега искаме да пробваме с работа и дипломация, каза още премиерът Борисов. Той изтъкна, че вече доста години живеем в мир и имаме редкия шанс да видим Република Северна Македония в НАТО и ЕС.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че инициативата по възстановяването е на премиера Борисов. „По този начин се почита общото културно наследство. Обновяването на монумента е израз, че не робуваме на стереотипите. Трябва да градим нови Балкани, без конфликти и с просперитет”, вярва Заев и допълва, че ще идват и повече туристи от богатата история на региона.

„Днес сме свидетели на градивното начало над разрушителното. Това е цивилизационен избор. Паметникът ни напомня за кръвопролитията да не ги повтаряме. България и Македония скоро време ще бъдат съюзници в НАТО и трябва да се пазим един друг”. Това заяви пред паметника посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Борисов и ЗаевБорисов и Заев


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети