Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Боряна Димитрова: Българите не искат да се идентифицират с мутрите, които подкрепят тези протести

Общество

Боряна Димитрова: Българите не искат да се идентифицират с мутрите, които подкрепят тези протести

Снимка:

Няма в момента настроения и желания за предсрочни избори

Протестите в страната нито са масови, нито обхващат толкова големи групи. Те са на ясни и обособени групи. Няма еднозначен отговор кой и защо протестира. Това обясни социологът Боряна Димитрова пред БНТ.

„Имаме спонтанни ядра на протести, но те трябва да бъдат прочетени повече политически“, смята тя.

Димитрова е категорична и че българите не искат да се идентифицират с мутрите, които подкрепят тези протести.

Тя обясни и че въпреки спада в подкрепата за ГЕРБ, не се наблюдава вдигане на подкрепата за БСП.

„БСП е изправена пред една дилема – при една много голяма активност, която лидерът й демонстрира, какво прави, ако не бъде първа политическа сила. Тук има два сценария – първият, тези протести да бъдат пакетирани, дори да се изчака, дали това ще бъде зимата на нашето недоволство или не. Ако тези протести станат ракетоносител на БСП, тогава тя ще стане първа политическа сила. Вторият вариант, който също е възможен, е ако тези протести не водят до ръст на подкрепата на БСП. Тогава нейният ход е да бъде фокусирана в друга политическа фигура, например Мая Манолова. В този смисъл, ако БСП иска да дойде на власт, ключов за нея е въпросът за съюзника. Затова, дори и да няма такъв проект, той трябва да бъде създаден“, посочи Димитрова.

Тя обаче подчерта, че не вижда причина за предсрочни избори.

„Ако съдим по изследванията и по мои лични наблюдения от протестите в София – няма в момента настроения и желания за предсрочни избори, включително и затова, че политическите сили не са го поставили на дневен ред. Те – БСП и ДПС, правят една крачка напред, две назад…Към този момент това не са масови протести – това разбират и политическите сили. Ако имаше достатъчно голяма енергия, каквато имаше преди години, тогава и те щяха да се възползват от тази енергия. Пак ще повторя моята теза – протестите са пасивни, макар на места да са спонтанни..“, обясни социологът.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още