Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бойко Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 година няма

Общество

Бойко Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 година няма

Снимка:

Спекулация е, че се отнемат деца от родителите неправомерно

„Мразя лъжите. Национална стратегия за детето 2019-2030 година няма. Затова възлагам на социалния министър сутрин като стане, на  обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма“ , отсече премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

Той посочи и че във Фейсбук се организират протести под наслов „Не на стратегията 2019-2030 г.“, а всъщност така стратегия не съществува.

„Много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето“, каза още премиерът по повод на изготвянето на подобна стратегия.

Борисов допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

„Правят се спекулации за деца, цитирам, „отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите“. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството“, попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му  има случаи, при които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

„Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации - влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин“, категоричен е Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става въпрос за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

„При нормални, здрави семейства въобще това не стои. Пак повтарям такава стратегия няма. Тя ще бъде сложена и приета едва, когато мине през всички обсъждания. Да са сигурни хората, че е спекулация, че ще отидат и ще им вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род примерно или нещо подобно...Това е приказката“, заяви още премиерът и допълни, че целта е да се защитят деца, попаднали в такива семейства, в които има насилие. 

Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още