Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бойко Пенков: До месец ще издадем нови 30 000 донорски карти

Общество

Бойко Пенков: До месец ще издадем нови 30 000 донорски карти

Бойко Пенков: До месец ще издадем нови 30 000 донорски карти - Tribune.bg
Снимка:

„В момента няма проблем с трансплантациите у нас и страната ни е подписала договор с Виена, където се обучават наши медици“, посочи зам.-министърът на здравеопазването

До момента кампанията, в подкрепа на донорството - „Да! За живот!“ се развива изключително успешно. Предстои в рамките на месец да бъдат издадени още 30 000 нови карти, за да отговорим на заявките, които са постъпили при нас. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, след като получи донорска карта от доброволците на Българския младежки червен кръст.

Те раздаваха такива в градинката на Народния театър, като информираха минувачите колко е важно тази тема да бъде поставена на фокус между хората, предаде БГНЕС.

„Идеята на тази кампания е да се научим да говорим помежду си какво сме решили и каква е нашата воля в случай на инцидент с нас. Ако ние сме направили този разговор предварително в семейството, мисля че няма да има проблем и нужда от промяна в Закона, който казва, че независимо от изразената воля на пострадалия, последната дума е на близките му. Аз съм си попълнил такава карта и съм казал на съпругата ми каква е волята ми и се надявам да не променя решението ми“, заяви Пенков.

Бисер Караиванов дължи живота си именно на човек, чийто черен дроб му е трансплантиран. Чудото за него се случва този Великден, след 9 годишно чакане на орган.

„Бях на 24 години когато лекарите установиха, че имам заболяване на черния дроб. Налагаше се трансплантация, но тогава такава не се правеше в България. Докторите решиха да изчакат. 9 години чаках орган. На 33 се появи донор и се направи трансплантацията ми“, каза той.

Бисер посочи, че много хора не знаят за тази възможност. Според него затова не са заявили своята воля какво да се случи с органите им в случай на инцидент.

„Много хора чакат органи и единственият начин да се спаси животът им е да има донорски ситуации. Необходимо е повече гласност. Културата ни е такава, че хората се страхуват от търговия на органи, въпреки че няма такова нещо. Аз съм дал съгласие органите ми да бъдат дарени. Важно е да знаем, че дарявайки спасяваме много животи и създаваме нови“, убеден е Караиванов.

За доброволците, раздаващи донорските карта, това не е поредната акция, а мисия, която има за цел да постави тази важна тема на дневен ред.

„Опитваме се да привлечем вниманието на хората към донорството, защото това е една изключително важна инициатива. Нашата инициатива не кара хората да даряват, а по-скоро да се замислят при евентуален инцидент какво да правят близките им“, заяви 17 годишната доброволка Галя Бориславова, която в дъжда раздава донорските карти.

Според нея е лошо, че картата няма юридическа стойност. Тя смята че не е несправедливо, ако човек е дал съгласието си да бъдат дарени органите му, близките да не изпълнят волята му.

16 годишният Ясин Мохамед признава, че досега никога в семейството му не е говорено по темата за донорството.

„Не, не сме говорили по темата за донорството. И това е проблемът. Като се прибера в къщи ще кажа и споделя на моите родители и близки, че съществуват такива донорски карти. Не сме говорили по тази тема, защото никога не се е налагало да говорим за смъртта и мозъчната смърт“, заяви момчето и добави, че по-често говорят за това как да се предпазят от бъдещи заболявания или как да се храни човек, за да избегне появата на такива болести.

От думите на здравния зам.-министър стана ясно още, че в момента няма проблем с трансплантациите у нас и страната ни е подписала договор с Виена, където се обучават наши медици.

Пенков увери, че в случай на нужда може да направим нова белодробна трансплантация и подчерта, че от две години имаме предложение от турски и немски професори да бъдем подпомагани.

Пенков посочи още какви трансплантации се правят у нас и какви все още не.

„Над 50 години правим трансплантации на бъбреци, черен дроб, сърце, вече и на бял дроб, на кожа, стволови клетки. Това което още не е направено е панкреас, но там върви дискусия до колко са ефективни резултатите от интервенцията. Все още не е развита и трансплантацията на черва“, заяви той


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема