Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БПЦ чества паметта на Светите братя Кирил и Методий

Общество

БПЦ чества паметта на Светите братя Кирил и Методий

БПЦ чества паметта на Светите братя Кирил и Методий - Tribune.bg

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии.

Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.

Първите сведения за празника са на Неофит Рилски от 1852 г. През 1857 година Денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград. Година по-късно този ден е отпразнуван и в Пловдив.

Заслугата да се запазим като народ със свой език е на двамата равноапостоли , каза отец Георги от храм "Свети Пантелеймон" в Самоков.

"С право се гордеем, че и ние сме дали нещо на света. Всичко това дължим най-вече на безсмъртното дело на Светите братя Кирил и Методий. Богослужението, свързано и със Светата литургия, и се възпяват Светите братя, Светата Троица, Господ, и се отдава почит на делото на създателите на писмеността ни. Затова Църквата няма как да не е свързана дълбоко с тях, тоест и те са Църквата, защото тогава, по онова време, те създават писмеността и разпространяват първо Словото Божие. Хората да посетят храмовете, да се помолят, да въздадат слава на Господ, да благодарят на Бог, че ни е дал такива равноапостолни учители, които са ни запазили като народ, защото един народ без своя език просто пропада, нищо не е", допълни отец Георги.

Храмов празник днес има катедралата в Ловеч. Председателят на храма отец Михаил Ковачев подчерта, че освен създатели на славянската писменост, те са и мисионери и проповедници.

"Нашите славянски Първоучители са покровители на нашия българки народ, на нашата Родина, на нашата Православна църква. Те са тези, на които ние дължим съкровището на православната вяра, съкровището на нашата славянска писменост, култура.

Светите братя Кирил и Методий са съставили славянската азбука с една цел - за да можем ние да четем Светото Евангелие на роден език, тоест, за да бъде открит пред нас пътят на Спасението", каза отец Михаил.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети