Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Браншови организации, свързани със събирането на трюфели и гъби: Не плачем за пари, искаме регламент да работим

Общество

Браншови организации, свързани със събирането на трюфели и гъби: Не плачем за пари, искаме регламент да работим

Браншови организации, свързани със събирането на трюфели и гъби: Не плачем за пари, искаме регламент да работим - Tribune.bg
Снимка:

Над 100 хиляди ловци на трюфели и берачи на диворастящи гъби ще влязат след няколко дни в горите, но работата им ще бъде незаконна. За това предупредиха шест от браншовите организации, свързани с бизнеса за добив, търговия и преработка на недървесни горски продукти. Причината, според асоциациите и съюзите от бранша, е, че няма диалог с Министерството на земеделието и храните. Ведомството трябва да издаде заповедта, регламентираща дейността им.

Има прието законодателство за работата, облагането на доходите, но то не може да се прилага, заради липсата на въпросната заповед, която да регламентира плащането на едно място на дължимите разрешителни, данъка, осигуровките, заявиха за БНР във Велико Търново от браншовите организации, обединяващи бизнеса с трюфели и горски гъби и плодове.

Утре браншовиците са поканени на среща в аграрното министерство, след която ще стане ясно какви действия ще предприемат.

Организациите твърдят, че като приходи, които генерират за икономиката, са на второ място след дърводобива.

„Ескалиращата криза е свързана със забавянето от страна на Министерство на земеделието и храните да приложи последните изменения в Закона за облагане на доходите на физическите лица, касаеща събирачите на диворастящи гъби, и в Закона за горите“. 

Браншовите организации настояват от отпадне планирането на добива в горските стопанства.

Те искат контрол от държавата, която да следи за нелегалните берачи на гъби и ловци на трюфели, които унищожават находищата по горите. По данни на шестте организации, които за първи път седнаха на една маса във Велико Търново, за да говорят общо за проблемите си, годишно у нас се добиват около 500 тона трюфели и над 1000 тона гъби, като 90 на сто от продукцията се изнася.

„Не плачем за пари, искаме регламент да работим, защото сезонът започна и ние ще трябва да влезем в горите незаконно“,  обобщи Юлиян Колев, председател на „Българска асоциация горски гъби.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати