Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г.

Общество

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г.

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:

Уеднаквиха и помощите за отглеждането на деца с трайно увреждане

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г., реши парламентът с приетите на второ четене промени в закона за извънредното положение.

Българите, които бяха в неплатен отпуск заради коронакризата няма да загубят правото си на пенсия или обезщетение за безработица, заради прекъсване на стажа. Заради пандемията държавата удължи два пъти този срок от месец на шейсет дни, а сега до 90 дни.

С направените днес промени законодателят уеднакви и помощите, които се отпускат за отглеждането на деца с трайно увреждане. Месечните помощи за семействата на роднини или близки и на доброволните приемни семейства се изравниха с тези на родителите - осиновители. За разлика от професионалните приемни семейства, семействата на роднини не получават възнаграждения, защото получават помощи по Закона за закрила на детето, но само ако отговарят на определен подоходен критерий. Затова, когато детето е с 90 и над 90% увреждане, от размера на помощта за семействата на роднини или близки ще се приспада размерът на месечната финансова помощ по Закона за закрила на детето.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети