Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БСК: Търгът на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh е скандален

Общество

БСК: Търгът на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh е скандален

БСК: Търгът на Булгаргаз с начална цена от 380 лв./MWh е скандален - Tribune.bg
Снимка:

Асоциацията на организациите на българските работодатели намира търга на „Булгаргаз“ с начална цена от 380 лв./MWh за скандален. Председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и председател на АОБР за 2022 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпрати писмо до президента и министър-председателя, в което настоява Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят ситуацията, която организацията определя като „хаос“, и да започнат да вземат национално отговорни решения, съобщиха от пресцентъра на Камарата.

„Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева. Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата“, се изтъква в писмото на работодателите.

Според тях, ако вземахме заявените количества от „Газпром експорт“, при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. Вместо това, ние търсим газ неизвестно откъде на цени 1,5 пъти по-високи, посочва бизнесът.

Според Асоциацията подобни действия са безотговорни към националния интерес, обричат българските производства – от малката хлебопекарна до знакови предприятия. Поставят под въпрос топлото и светлото на българина и рискуват стабилността на цялата енергетика. Работодателите искат достатъчни количества газ и поносими цени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати