Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Булгаргаз“ не е искал разрешение от КЕВР за промяна на договора с „Газпром“

Общество

„Булгаргаз“ не е искал разрешение от КЕВР за промяна на договора с „Газпром“

Булгаргаз не е искал разрешение от КЕВР за промяна на договора с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

Не само дългосрочният договор на „Булгаргаз“ с руската компания „Газпром експорт“, но и евентуално негово изменение трябва да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране.

В съобщение до медиите от регулатора напомнят за това законово изискване и посочват, че при тях не е постъпвало подобно искане за даване на разрешение.

Ето и цялото становище на КЕВР:

„Във връзка с публикации и коментари в средствата за масово осведомяване по повод действащия дългосрочен договор на „Булгаргаз“ ЕАД с ООО „Газпром експорт“, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява следното становище:

Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за енергетиката и чл. 92, ал. 1, т. 2, предл. 3 от Наредба № 3 от 21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката дългосрочните договори за изкупуване на енергия, както техните изменения,  преди сключването им от енергийните предприятия, лицензирани по Закона за енергетиката, подлежат на разрешаване от КЕВР. Това законово регулаторно правомощие е от съществено значение, тъй като с него се гарантира сигурността на снабдяването.

Към момента не е постъпило искане от „Булгаргаз“ ЕАД за даване на разрешение от КЕВР за изменение на дългосрочни договори, по които дружеството е страна.

При сезиране на регулаторния орган с такова искане, същото ще бъде разгледано в законоустановения срок, след което КЕВР ще оповести своето решение.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати