Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Булгартрансгаз“ ще изгражда междусистемната газова връзка България-Сърбия

Общество

„Булгартрансгаз“ ще изгражда междусистемната газова връзка България-Сърбия

Булгартрансгаз ще изгражда междусистемната газова връзка България-Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

"Булгартрансгаз“ ЕАД ще може да сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската банка "ИНГ Банк Н.В.", чрез софийския й клон, за финансиране на Междусистемна реверсивна газова връзка България - Сърбия, съобщиха от правителствената пресслужба. Това става възможно, след като Министерският съвет одобри на днешното си заседание проекта на гаранционно споразумение между Република България и "ИНГ Банк Н.В.", нидерландска банка, чрез "ИНГ Банк Н.В." - клон София и упълномощи министъра на финансите да го подпише.

Прогнозните инвестиционни разходи по изграждането на връзката със Сърбия възлизат на 76,7 млн. евро без ДДС. Предвидено е този ресурс да бъде осигурен чрез безвъзмездно финансиране от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ и от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), дългосрочно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и собствен капитал на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро, периодът на усвояване - до 31 декември 2023 г. и срокът за погасяване - пет години от изтичането на едногодишния гратисен период.

От правителството припомнят, че проектът „Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия“ включва изграждането на нов газопровод от съществуващо съоръжение на „Булгартрансгаз“ ЕАД при Нови Искър до границата със Сърбия.

Линейната част на газопровода е с дължина около 62 км на българска територия.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати