Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бум на болните с диабет

Общество

Бум на болните с диабет

Снимка:

Годишно у нас броят им се увеличава с около 3%

В момента в света 425 млн. души са болните от захарен диабет. Прогнозите са още по-стряскащи. Очаква се броят им да нарасне остро и до 2045 да достигне 675 милиона.

В България статистиката за болните от диабет не е много точна, но показва, че броят им е между 5 и 8% от населението. Годишно у нас болните с диабет се увеличават с около 3% .

Огромен проблем е и това, че голям брой хора са болни, ни не знаят, тъй като не са диагностицирани. Това обясни пред БНТ началникът на клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА проф. Ивона Даскалова.

Затова и профилактиката е от голямо значение. Отключването на диабета е свързано с начина на живот и различни фактори като стрес, наднормено тегло, неправилно хранене, обездвижване. Едни от ранните симптоми на диабет са повишаването на апетита, често ходене до тоалетната, сърбежи, наддаване на тегло.

„Може да има и преддиабетно състояние, на което може да бъде повлияно. Затова е важна профилактиката. Най-важната е промяната на начина на живот, когато се попадне в такова състояние“, обясни проф. Ивона Даскалова. 

Храните, богати на въглехидрати и захари, консумацията на висококалорични храни трябва да се избягват, изтъкна тя. Нередовното хранене също влияе на наднорменото тегло и отключването на диабета.

Семейството трябва да взима участие, когато има болен от диабет - да се регулира диетата, да се подтиква към спортуване. Неслучайно мотото на международната диабетна федерация за годините 2018 – 2019 е „Семейството и захарният диабет“.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените нации с приемането на Резолюция, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

Автор: Андреа Драганова   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема