Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бум на Хепатит А в София, ваксините не достигат

Общество

Бум на Хепатит А в София, ваксините не достигат

Бум на Хепатит А в София, ваксините не достигат - Tribune.bg
Снимка:

Най-много са случаите в кварталите „Красна поляна” и „Факултета”

Нараства броят на регистрираните заразени с Хепатит А в столицата. Засегнати са предимно деца. Пред БТВ родители сигнализираха, че ваксините срещу заболяването не достигат. Най-много са случаите на заразени с хепатит А в кварталите „Красна поляна” и „Факултета”.

В тези райони липсват ваксини и при личните лекари, и в аптечната мрежа.

Във „Факултета” са имунизирани 250 деца. Поръчани са и още ваксини.

Огнището на Хепатит А тръгва именно от квартал „Факултета. През юли месец за първи път са регистрирани 6 случая, а днес лекувани и заболели са вече около 104.

„В огнището на заболяването има около 260 контактни лица по битов път и в детски заведения и училища около 130 контактни от първи ред”, заяви преди няколко дни пред БТВ д-р Данчо Пенчев, директор на Регионална здравна инспекция. Повечето заболели са на възраст междw 2 и 16 години.

Болестта на мръсните ръце, както още я наричат, може да протече и без клинични симптоми като отпадналост и липса на апетит, това обаче не значи че хората, които са заболели не са носители. Най-заразни са хората 1-2 седмици преди клиничните прояви на заболяването, както и през първата седмица от реалното боледуване.

От РЗИ и Столична община са взели противоепидемиологични мерки. Отпуснати са средства за почистване и дезинфекция на всички детски заведения. Купени са и над 800 безплатни ваксини за деца и възрастни.

Въпреки че случаите на заболяване са повече, са предприети всички възможни мерки за ограничаване на огнището и болестта е в затихващ режим.

По текста работи: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още