Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бунт в „Младост“: Блокове чакат с години бленуваното саниране, кметът го отлага

Общество

Бунт в „Младост“: Блокове чакат с години бленуваното саниране, кметът го отлага

Снимка:

Жители на 4 блока с над 400 апартамента в столичния кварта "Младост" излизат на протест заради проблем със санирането, изпълнявано по Националната програма за енергийна ефективност.

Процедурата тече вече няколко години, а жителите на 4-те блока продължават да са в изчакване. Хората са в протестна готовност за 26 януари, предава Bulgaria ON AIR.

„Създадохме това сдружение през 2015 г., с цел участие в програмата за саниране. Минаха 5 години, ние седим на мъртва точка. Неясни процедури, липсват решения. На санирането още не му се вижда началото. Столичната община превъзложи своите ангажименти на районната администрация и нещата заспаха“, разказва Валентин Костов, който е член на УС на Сдружението на собствениците в блок 451.

Според районния кмет арх. Стефан Стефанов няма „зелена светлина“ за санирането, а сградите не са 4, а цели 7.

„Процедурата е стартирала юни 2019 година. Седем са сградите, които са определени за саниране. За 4 от тях комисията, назначена преди 6 месеца, даде доклад и решение, което аз да подпиша. Четейки обаче доклада, виждам че протоколи не са подписани от председатели на комисията и член на комисията, което опорочава цялата процедура. Върнах работата на комисията и удължих срока с един месец, за да може те да са тези, които да ми кажат „липсата на подписи проблем ли е и ще създаде ли проблем за самата процедура“, коментира архитектът и настоящ кмет.

В квартала питат каква отговорност ще се потърси от членовете на комисията, които не са подписали протокола. И припомнят, че хората плащат по-високи сметки за ток и парно, тъй като блоковете им не са санирани.

„Не можем да гадаем комисията до какво решение ще стигне. Може да предложи приключване на процедурата. Може да каже, че всичко в процедурата е наред – „подпишете“. Това в никакъв случай няма да стартира санирането на сградите на хората. Огромен е процентът на фирмите, които са отстранени. Повярвайте ми, ще влезем в дела“, каза още арх. Стефанов.

„Кметът на района арх. Стефанов обяви, че работата нямало да стане, по вина на районната администрация. Може и да е така, но той преди да стане кмет беше част точно от тази районна администрация и от работата на точно този проект. Кметът е кмет да работи за хората, а не да бездейства. Кмете, май е по-просто да виниш други, без да отчиташ собствената си роля в същото това действие“, коментира в социалните мрежи общинският съветник Михаела Иванова.  


Коментари (1)

Нина Станимирова Продължавайте да избирате от поредицата Иванчева и сие........
Който каквото сам си направи, никой не може да му го направи......
04.02.2020 09:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още