Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция

Общество

Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция

Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция - Tribune.bg
Снимка:

Първите обявени за тази зима грипни епидемии влизат в сила в областите Бургас и Шумен. В област Бургас от днес до 17 януари учениците излизат в грипна ваканция. В Шумен това ще стане от утре и ще продължи до 18 януари, е решението на областния щаб.

В двете области от 12 януари се преустановяват плановите женски и детски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Наредено е на лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип или усложнения. Преустановяват се и свижданията в лечебните заведения. Трябва да се извършва стриктен всекидневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца трябва да се връщат по домовете.

До края на седмицата епидемия може да бъде обявена в още една-две области, прогнозира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Следим една граница – при 30% отсъстващи ученици, това е показател, че е по-добре децата да не са събрани на едно място, коментира доц. Кунчев. Той  посъветва хората със симптоми на грип да не посягат към антибиотици, освен ако това не реши лекуващият ги лекар.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати