Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бургас затяга мерките заради внушителен ръст на заболели деца

Общество

Бургас затяга мерките заради внушителен ръст на заболели деца

Бургас затяга мерките заради внушителен ръст на заболели деца - Tribune.bg
Снимка:

Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област областният управител Стойко Танков свика поредния Областен съвет по здравеопазване.

Новозаразените в област Бургас достигнаха 1361 на 100 000. Най-голям процент – 17, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години, предаде кореспондентът на БГНЕС. Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева обобщи за областта, че се наблюдава завишаване на отсъстващите ученици поради заболеваемост, карантина или отсъстващи ученици по решение на родителите. Същото е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

„Децата от 5 до 11 години, миналата седмица, бяха най-много като заболели. Сега най-много са във възрастовата граница между 10 и 18 години - 2 400 на 100 хил. заболели за последните 14 дена. Това наложи налагането на тези мерки. До 1 година имаме 18 заболели деца за последните 14 дена, от 1 до 4 години са 77, от 5 до 9 години са 199 , от 10 до 14 са 558 и от 15 до 18 са 404. Или за последните 14 дни имаме общо 1256. Това е 23% от всички заболели в региона”, заяви за БГНЕС директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

Предвид съществено нарастване на заболеваемостта в област Бургас членовете на Съвета решиха да се приложат допълнителни противоепидемични мерки за въвеждане в спешен порядък за ограничаване разпространението на заболяването.

Увеличава се броят на COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи. За периода от 24.01.2022 г. до 28.01.2022 – преминаване в онлайн обучение на учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, с изключение на община Руен.

За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъственият учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки.

Директорите на учебните заведения съгласно конкретната обстановка в даденото училище да могат да вземат решения за преустановяване на присъствените занятия.

Преустановяване смесване на деца от различни паралелки в целодневна форма на обучение.

Допускане на деца в обекти с обществено предназначение (МОЛ, кина, ресторанти и др.) само в присъствието на родител/настойник.

Преустановяване присъственото обучение във ВУЗ, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и спазване на изискванията за зелен сертификат.

Преустановяване провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение), и др. при които не е възможно прилагане на т.нар. „зелен сертификат“ за присъствие.

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др.

Ограничаване на публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50% и представяне на задължителен Зелен сертификат. Спортни мероприятия да се провеждат без публика, като присъстващите на мероприятието да са със задължителен Зелен сертификат.

Мерките ще влязат в сила от 24 януари 2022 г.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети