Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България получава 2.2 млн. евро за щетите от природни бедствия в Бургаско

Общество

България получава 2.2 млн. евро за щетите от природни бедствия в Бургаско

България получава 2.2 млн. евро за щетите от природни бедствия в Бургаско - Tribune.bg
Снимка:

Помощта е получила одобрението на Европейската комисия

2.2 млн. eвро получава страната ни за преодоляване на щетите от наводненията в Бургас от миналата година. Това обяви комисарят по регионална политика Корина Крецу. Еврокомисарят участва в Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се провежда днес и утре в София.

През октомври 2017 г силните бури и дъждове взеха 5 жертви и засегнаха 6000 души, като 142 жилищни и над 1200 нежилищни имота бяха наводнени. Предоставените помощи ще покрият отчасти разходите за възстановителни дейности на основна държавна инфраструктура.

„Помощта е получила одобрението на Европейската комисия и след дълга процедура по промяна на бюджета на ЕК днес се получи финалното одобрение на средствата и те са на разположение на българските власти“, поясни Крецу.

Заявлението за отпускане на средства от фонд „Солидарност“ беше подадено от България в началото на тази година. Като страна-членка България има право на подобна подкрепа.

До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от месец юни и края на месец юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г.

Общата отпусната до момента помощ от ЕК е в размер на 36 млн. лв, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Помощ от Фонд "Солидарност" на ЕС ще получат още Гърция, Полша, Литва, както следва:

2,5 млн. евро за гръцкия остров Кос след земетресението през юли 2017 г., 12,2 млн. евро за Полша след бурите и проливните дъждове през август 2017 г., почти 17 млн. евро за Литва, също във връзка с бурите и дъждовете през 2017 г..  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още