Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България с най-много жени в IT сектора в Европа

Общество

България с най-много жени в IT сектора в Европа

България с най-много жени в IT сектора в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Заплатите в сектора са били най-високи в целия спектър на пазара на труда у нас

България е страната в ЕС с най-много жени, работещи в сектора на информационно-комуникационните технологии. Това показват данните на Евростат за някои особености в професията в ЕС през 2017 г.

Около 66% от работещите в сферата в България са били мъже, докато средно за ЕС процентът е 85. В Чехия 93% от работещите в сектора са мъже, а в Унгария и Полша по 90 на сто.

Според анализа профилът на българския компютърен специалист е мъж на възраст до 34 години, висшист и работещ в голяма компютърна фирма.

Като цяло 70% от работещите в сектора в България са на възраст между 18 и 34 години. Според данните близо 98 на сто от родните компютърни специалисти са с висше образование.

Във всяко пето предприятие в България е имало заети лица, чиято основна задача е била да разработват, управляват или поддържат информационно-комуникационни системи и софтуерни приложения.

Големите компании с 250 и повече заети лица са предлагали най-много работни места за такива специалисти у нас, като в тях са работили близо 65% от заетите в сектора.

По данни на НСИ заплатите в сектора са били най-високи в целия спектър на пазара на труда у нас - средно около 30 000 лева годишно за работещите в частния сектор.

Според анализа на Евростат групата на специалистите по информационно-комуникационните технологии в ЕС е с най-ниски нива на безработица за последните няколко години.

По текста работи: Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати