Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Български учени с пробив в борбата с рака на гърдата

Общество

Български учени с пробив в борбата с рака на гърдата

Български учени с пробив в борбата с рака на гърдата - Tribune.bg

Нов проект помага за ранната диагностика на болестта

Български учени с пробив в борбата с рака на гърдата. Родни специалисти са разработили метод за ранна диагностика на коварното заболяване. Проектът MaXIMA, в който участва Техническият университет във Варна, бе представен днес в София. Той се финансира от ЕК и в него участват още университети в Белгия и Италия.

Проектът е свързан с моделирането на триизмерни модели на рак на гърдата, освен това се използва нова техника за откриване на тумори, наречена фазово-контрастна мамография.

„Чрез новата техника, която разработваме се очаква туморните образувания на изображението да бъдат с ясно изразени граници, т.е. при една млада жена, при която има трудности с диагностицирането на мамограмата ѝ поради невъможността да бъде разграничена жлезистата от туморната повърхност, това се очаква да не бъде проблем с новата техника – ясно да бъдат поставени границите на туморното образование, да бъдат видими и то в триизмерното пространство“, обясни инж. Кристина Близнакова, ръководител на проекта.

„Водеща причина за смъртността при жените в България е ракът на гърдата. Данните показват ясно, че най-често диагностицираният рак е този на гърдата“, обясни още Близнакова.

За 2015 г. резултатите показват, че заболелите са 4037, а смъртните случаи са 1312. Статистиката показва, че на всеки 12 секунди една жена по света разбира, че има рак на гърдата. 

Проектът цели още да информира обществото за особеностите на заболяването, както и за ролята на ранната диагностика за спасяването на животи.

„За мене е важно всяка една жена, всяка една българка да знае какви са рисковете за годините си, трябва да знае кога трябва да ходи на профилактични прегледи. С ранната диагностика, на която и да е болест, шансовете да се преборите с тази болест се увеличават. Особено сега, когато сме в месеца за борба с рака на гърдата, аз искам да посъветвам всички жени да използват факта, че много от болниците предлагат безплатни прегледи и да отидат и да се прегледат“, категорична е инж. Кристина Близнакова.

 Иновативният проект вече е получил висока оценка в Европа – пет от пет точки.

Текст: Андреа Драганова   


Коментари (1)

Катя Адмирации към такива хора, гордеем се с тях
08.10.2018 17:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още