Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските водачи – с ниска концентрация и агресивни

Общество

Българските водачи – с ниска концентрация и агресивни

Българските водачи – с ниска концентрация и агресивни - Tribune.bg
Снимка:

41% от българите са шофьори

 

Нашите водачи са с ниска концентрация, агресивни и обичат да шофират с висока скорост. Това е заключението от представения днес Индекса за пътна безопасност.

„Шофьорът е най-важният елемент в пътното движение“, заяви заместник-министърът на транспорта Ангел Попов по време на представянето на индекса. Близо два и половина милиона са активните шофьори в страната или 41% от българите.

„Не трябва да си прехвърляме топката от една институция на друга“, предупреди Попов, защото според него над 80% от катастрофите се дължат на водача.

Шефът на ДАИ Бойко Рановски се надява законодателството да помогне за намаляване на катастрофите по пътищата и да се намалят жертвите.

Oколо 36% от водачите са с ниска концентрация, или това прави 857 000 души. Жените, висшистите, софиянците, възрастните над 60 години са с ниска концентрация, показват още изследванията.

В допълнение 32% или 773 000 са агресивните водачи у нас. Те употребяват алкохол, състезават се с другите водачи, изпреварват в аварийна лента. В този процент попадат основно мъжете, по-ниско образованите и шофиращите нови коли.

41% или близо един милион души карат с превишена скорост. Това поведение е типично за младите мъже, за натоварените хора, за високо доходните групи.

133 000 са тези водачи, които съчетават трите рискови характеристики – липса на концентрация, агресия и висока скорост на пътя. В София те са 10 % от шофьорите.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още