Черешите тази година – лукс заради студа

Пролетните студове и снеговалежи през март унищожиха напълно реколтата от череши в редица райони на страната. В момента килограм череши се продава на цени между 50 и 60 лева, показват проверки на място, съобщава БНТ.
В местността Черна нива, земеделецът Кирил Димитров отглежда над 3300 черешови дръвчета, но очаква да набере не повече от 300 череши. По думите му, природата е унищожила 100% от добива тази година.
„За да има череши в началото на май, производството трябва да е в оранжерии, а това значително оскъпява процеса“, коментира Димитров. Според него настоящите високи цени на пазара се дължат не само на лошата реколта, но и на спекулативни надценки от страна на търговците.
Прогнозите сочат, че цените ще се нормализират в следващите месеци с увеличаването на вноса от страни като Турция, Гърция и дори Южна Америка. Въпреки това, череши от български произход тази година ще бъдат рядкост.
„Черешата за преработка у нас се изкупува на цени между 60 стотинки и 1,20 лв., което е под производствената себестойност. За да се покрият разходите, цената трябва да е около 4 лв. за преработка и 8–10 лв. за прясна консумация“, обясни още земеделецът.
По негови думи, подобно пълно унищожение на реколтата е имало само веднъж преди около 30 години. Причината тази година са били няколко последователни нощи с продължителни минусови температури.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/chereshite-tazi-godina-luks-za/


