Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Чесънът бори инсулти и инфаркти

Общество

Чесънът бори инсулти и инфаркти

Чесънът бори инсулти и инфаркти - Tribune.bg
Снимка:

Руски и китайски учени проведоха проучване на реакциите на човешкия организъм към чесъна, което показа, че това растение, популярно в готвенето, е мощно оръжие срещу опасни сърдечно-съдови заболявания. Резултатите са публикувани в китайското списание Chinese Journal of Natural Medicine, пише РИА Новости.

Един от най-острите нерешени проблеми на съвременната медицина е борбата с атеросклерозата. Това заболяване е причина за развитието на повечето патологии на сърдечно-съдовата система, включително сърдечен удар и инсулт.

За да се предотврати атерогенезата, в допълнение към синтетичните лекарства днес активно се разработват ефективни природни аналози, лишени от странични свойства. Както показва работата на учените, чесънът е изключително обещаваща суровина за подобни лекарства.

„Чесънът предотвратява натрупването на холестерол в интимално-медиалния слой на вътрешните стени на кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява образуването на атеросклеротични плаки“, обясни директорът на Научноизследователския институт за хранене и здравословно дълголетие професор Василий Карагодин.

Както обяснява ученият, препаратите на базата на чесън ще могат да поддържат просвета на кръвоносните съдове и дори да разтварят плаки. В същото време липсата на странични ефекти ще позволи да се препоръчва продължителна употреба, дори през целия живот.

Освен това, както са установили учените, чесънът помага за понижаване на кръвното налягане, подобряване на коагулацията на кръвта и нормализиране на липидния ѝ профил. Според авторите лекарствата на базата на чесън, регистрирани днес като хранителни добавки, ще променят статута си с течение на времето, превръщайки се в лекарства без рецепта.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати