Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Честит 3-ти март, българи!

Общество

Честит 3-ти март, българи!

Снимка:

И тази година българите ще отбележат националния празник, като тържествата ще бъдат съобразени с противоепидемичните мерки във връзка с коронавирус

На днешния ден преди 143 години е подписан Санстефанският мирен договор. Той подпечатва края на Руско-турската война и на картата се появява още една държава – Княжество България.

3-ти март, денят на подписването, е честван като национален празник, въпреки че впоследствие договорът е ревизиран, а българските територии са разпокъсани отново. Само няколко месеца по-късно в Берлин споразумението ще бъде пренаписано. Македония, Източна и Западна Тракия ще бъдат върнати на султана. Тракийската низина ще бъде обособена като отделна автономна провинция – отново под управлението на Високата порта.

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г.

Скоро след 9 септември 1944 г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено.

Отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско иго е обявен отново за официален празник, като става вече национален празник на Република България.

На този ден по традиция се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България воини от Руската империя (включително от откъсналата се по-късно Финландия) и Княжество Румъния.

И тази година българите ще отбележат националния празник, като тържествата ще бъдат съобразени с противоепидемичните мерки във връзка с коронавируса.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник 3 март в Габрово и на връх Шипка, съобщи пресцентърът на Народното събрание. Тържествените чествания на Паметника на свободата традиционно са под патронажа на председателя на парламента. Тази година по препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с пандемията няма да се проведе тържествен митинг на заветния връх. Община Габрово обяви, че отменя планирания църковно – военен ритуал. Председателят на парламента ще присъства в Габрово на отслужване на панихида в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в 9.30 ч., след което националното знаме ще бъде издигнато на пл. „Възраждане“.

На връх Шипка Цвета Караянчева ще отдаде почит пред паметта на героите, жертвали се за България, като в 11.30 ч. ще поднесе венец на Паметника на свободата.

Президентът Румен Радев също ще участва в тържествата на Шипка.

В 11.30 часа държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще се проведе ритуалът по поднасяне на венци и цветя на площада с барелефите под връх Шипка. Държавният глава ще произнесе слово по случай националния празник.            

На 3 март Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и на гостите на София.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на площад „Народно събрание“.

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), организирани на ул. „Раковски“ и „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) от 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“, в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и през един КПП на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       


Коментари (4)

ivo Na muncho ot GETOTO , otneha mu i VETOTO. Sega se chudi de da MITKA, TRAGNAL E kam S H I P K A ! CHAKAME TE sas CPUTNIK !
03.03.2021 06:58 / Отговор
Stefan Честит празник на всички!
Вижте сега. Няма да крия, че помпозността и бутафорията при празнуване на НАЦИОНАЛНИ светини ми идват в повече. Светините не са виновни. Но ние сам сами предадохме огромна част от смислите на делото им.
Особено първите години на разграждане на двора ни, всички мислеха, че няма вече Ботева, нема Левски… Изтъкахме платното, ритнахме кросното.
Е, слава на небесата, здравото чувство се завръща. Измислените псевдо-ценности на либерастката сган съвсем естествено, в световен план, биват натирени от самото битие, което търси Истината, нежели красиво опаковани лъжи.
Честит празник! И по-кротко с напитките, пичове, че да имаме поводи да си честитим празниците дъъълги години. :)
03.03.2021 08:59 / Отговор
ivo CHESTITO , A NA SLEDVASHTIAT 3-ti MART , S ISTINSKI PREZIDENT !!!
03.03.2021 10:54 / Отговор
50лв+ ЗА МЕНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК СИ ОСТАВА -СЪЕДИНЕНИЕТО-
03.03.2021 10:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още