Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Честито Рождество Христово!

Общество

Честито Рождество Христово!

Снимка:

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. Той е известен още и като Коледа, Божик или Божич. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

Според религиозните вярвания именно идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството и слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Иисус Христос се родил на 754 г. от основаването на Рим. Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните.

В своите евангелия Лука и Матей  разказват за родителите на Иисус – Мария и дърводелецa Йосиф, потомък на самия цар Давид. Те пътували от град Назарет към град Витлеем, родното място на съпругa. Бог изпратил при Йосиф ангел, който му казал да избяга в Египет и по този начин се спасява малкия Исус (Евангелие от Матей, 2:13). Мария и Йосиф се опитали да отседнат в странноприемница, но не могли да намерят място и били принудени да пренощуват в една пещера край града, в която по онова време пастирите затваряли своите овце. Именно в тази нощ бил роден и младенецът Иисус. Според евангелията, на небето изникнала необикновена светлина и пред намиращите се наоколо пастири се появил ангел. Той им казал, че в тази свята нощ на света се е родил Спасителя и така те станали първите, които се поклонили на християнския Бог.

В нощта на Рождество почитта си към младенеца показали и трима източни мъдреци, които били привлечени от една изгряла на небето звезда, която светела по-силно и по-ярко от всички други.

Именно тези събития дават началото на празника, който днес наричаме Коледа. В България той започва още на предната вечер 24 декември – Бъдни вечер. Из цялата страна тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледари обикалят през деня на 24 декември с дрянови сурвачки, тропат по вратите и пеят в къщите „Бог се роди, Коледо“, както и други коледарски песни, казват стихове и благословии.

У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията. 

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Eмануела, Емануил, Емил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Христина, Кристина, Радостина.

Макар да е свързвано с християнската религия и вярвания, Рождество Христово се отбелязва и от много страни, изповядващи други религии.  Но празникът там е придобил  светски облик. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.      

Честито Рождество Христово и от екипа на Tribune.bg с пожелания за здраве, успехи и много щастливи мигове с най-близките хора!                                                                                                                                     


Коментари (1)

БГ Честито Рождество и на екипа на Tribune ! Живи и здрави бъдете, и успех и в личния живот!
25.12.2020 09:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема