Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Честваме 113 години Независимост на България

Общество

Честваме 113 години Независимост на България

Националното честване на 113 години от обявяването на Независимостта на България започва от църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново с тържествена света литургия от 7.30 часа и тържествен звън на камбаните. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта. Ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.

В 10.30 ч. при Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. Отслужен ще бъде празничен благослов, ще бъдат прочетени и тържествените слова.

На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя. В 11.30 ч. от площад "Цар Асен I" пред Царевец до паметника "Майка България" ще премине дефилир на военните оркестри.

Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чиито символ е паметникът "Майка България". Заради противоепидемичните мерки Тържествената заря-проверка тази година няма да се състои.

Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина", която ще бъде излъчена в 20.15 ч. и ще се наблюдава от площад "Цар Асен I".

В 21.00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

Организаторите от Община Велико Търново, Националния военен университет "Васил Левски", Регионалния исторически музей и Великотърновска Света митрополия уточняват, че през целия ден на 22 септември великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя както на Пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои. Отворени за безплатни посещения до 12.00 ч. ще са църквата-музей "Св. 40 мъченици" и Архитектурно-музейният резерват "Царевец".  


Топ новини

виж още

Актуална тема