Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Честваме 115 години независима България (ОБНОВЯВА СЕ)

Общество

Честваме 115 години независима България (ОБНОВЯВА СЕ)

Честваме 115 години независима България (ОБНОВЯВА СЕ) - Tribune.bg
Снимка:

Честваме 115 години независима България с тържества в цялата страна.

На 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство. Церемонията е повторена и пред събралото се гражданство в крепостта Царевец. 

По традиция Велико Търново е център на честванията. 

От него през 1996-а година тръгва инициативата Денят на независимостта да стане официален празник, а след две години последва решение за това и от Народното събрание.

На крепостта "Царевец" с военен ритуал издигнаха националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова присъстваха на честванията. Те се включват и в шествието до паметника "Майка България". 

В небето полетяха 115 балона в цветовете на националния трикольор.

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов пожела на водачите на нацията да работят и да се борят за националните каузи с приемственост, традиции и вяра, както са го правили нашите предци. На българите пожела здраве и да правят добро, за града си, общината си и за цяла България.

На откритата сцена в следобедните часове ще се изявят младежки формации, а от 17:00 часа ще започне концертът на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, които ще поведат и голямото търновско хоро от 18:00 часа.

Тържествената заря-проверка на площада пред Царевец ще започне 19:30 часа. Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. В старата столица на тържествената проверка  ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Празничният ден ще завърши с Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“, предава БТА.

Денят е съпътстван с много културни събития.

В съботния ден на гара „Трапезица“ ще се състои историческа възстановка, която ще пресъздаде посрещането на княз Фердинанд и министрите от кабинета на Александър Малинов, а вечерта в пространството на паметника "Асеневци" ще бъде прожектиран 3D-мапинг спектакъл, посветен на българската държавност през годините. В празничните дни ще бъде въведена временна организация за движение по основните улици във Велико Търново.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати