Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Чистят София от драсканиците по фасадите: Да разграничим вандализма от изкуството, заяви Георги Георгиев

Общество

Чистят София от драсканиците по фасадите: Да разграничим вандализма от изкуството, заяви Георги Георгиев

Чистят София от драсканиците по фасадите: Да разграничим вандализма от изкуството, заяви Георги Георгиев - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите

Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите. Много е важно да разграничим вандализма от изкуството, заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

„Да почистим „лицето на града“ и да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните“, каза Георгиев и подчерта, че освен това натоварената визуална среда потиска наистина впечатляващите графити, които са изрисувани на определени места.

„Надявам се, че ще поставим началото на този процес и съвсем скоро ще зарадваме софиянци и гостите на столицата с една чиста и подредена среда“, добави той, цитиран в БГНЕС.

БГНЕСБГНЕС

Председателят на СОС, заедно с главния архитект на София арх. Здравко Здравков, заместник-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския съветник Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат представиха нова инициатива за създаване на места за стимулиране на графити изкуството, както и нови правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община.

На първо място се определят пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София – по-конкретно – пространството под „Моста Чавдар“, подлезите на естакадата около гара „Подуяне“ по протежение на бул. „Ботевградско шосе“, свободна стена в „Южен парк 2“ до ОКИ „Топлоцентрала“ и свободна стена в парк „Студентски“. Като определените места са съгласувани с главния архитект и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство.

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център.

Почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на СО, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите, в Столичния инспекторат.

Въвеждат се изрични правила и санкции за нарушителите, като се създава нов член в Наредбата за обществения ред на територията на СО. Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Ще се засили контрола за спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат.

Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2 000 лв.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети