Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Чобанов: Ако здравният министър издаде заповед за детските градини, ще свикаме столичния щаб

Общество

Чобанов: Ако здравният министър издаде заповед за детските градини, ще свикаме столичния щаб

Снимка:

Далеч сме от нормата на заболеваемост, която да позволи разхлабването на мерките. Това каза в отговор на БГНЕС зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов по повод възможността детските градини и ясли да заработят още от понеделник.

Нормата на заболеваемост трябва да бъде 300/1 млн., а ние сме на 700 в София на ден, отговори Чобанов, позовавайки се на думи на главния държавен здравен инспектор. „Ние сме далече от тази норма, която би ни позволила да сме спокойни, когато бихме взели такова решение“, заяви той, но добави, че ако здравното министерство издаде такава заповед, даваща възможност да се отворят детските заведения, ще бъде свикан Столичния щаб, който след изслушване на експерти, ще вземе решение.

„Моето лично мнение ще бъде, че рискът в София е твърде голям все още. Далеч сме от тази норма, която специалистите по епидемии, дават като основа за подобни стъпки за разхлабване на мерките“, коментира Чобанов.

По отношение на това, че родителите трябва да работят, за да гледат децата си, той каза, че това е така, но животът и здравето са по-важни.

„Разбираме притесненията на родителите, но в край на сметка всичко се прави в името на живота на децата и персонала“, заяви зам.-кметът и посочи, че сега стои въпросът дали да отворят за една седмица или това да се случи през януари.

Във вторник кметът на София каза, че одобрява предложението на премиера Борисов за бъдещето отваряне на яслите и детските градини на 14 декември, но е убедена, че останалите мерки трябва да продължат да действат. Тя уточни още, че общината има готовност да отвори детските заведения, а здравният министър увери, че ако ситуацията в страната позволи ще издаде заповедта.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още