Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява из Странджанско

Общество

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява из Странджанско

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява из Странджанско - Tribune.bg
Снимка:

До 28 декември са в сила европейските рестрикции заради заболяването

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела. Това съобщи пред БНР д-р Георги Чобанов от Агенцията по безопасност на храните. Откриването на антитела означава, че животни са боледували от чума или са били ваксинирани.

„Чумата при дребните преживни животни е такова заболяване, което не се среща повсеместно и България беше свободна от това заболяване. В този случай, когато заболяване не циркулира в дадена територия, тогава животните не са го срещали и те нямат антитела. Освен това в България е забранена ваксинацията с такава ваксина, няма и такава ваксина на пазара, която да се ползва, така че се очаква нашите животни да са чисти от антитела или от вируси. Всяко едно животно, в което бъде открит наличие на вирус, това означава, че то е инфектирано и че това е огнище на заболяването. Когато това животно не бъде забелязано или не бъде докладвано, че е заболяло, има един период, през който то боледува, преболедува и практически вирусът не може да бъде открит в кръвта, а започват да се образуват антитела. По принцип антителата се изграждат в два случая – или след ваксинация, или след боледуване“, каза той. Според него обаче се спекулира с възможността животните да са ваксинирани.

Преди няколко дни министърът на земеделието каза в НС, че при последните проби в Странджанско при 256 животни са открити антитела.

До 28 декември са в сила европейските рестрикции по посока на животни заради огнищата на чума по стадата в Странджа. Това означава, че животните трябва да се колят и консумират само в забранената територия. Млякото може да се изкупува, преработва и консумира в тази зона. Движение на животни се допуска само за незабавно клане до кланица.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още