Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. COVID-19: За седмица има 50% увеличение на смъртността у нас

Общество

COVID-19: За седмица има 50% увеличение на смъртността у нас

Снимка:

Рекордна заболеваемост – 102% нарастване на броя на заразените

За седмица има 50% увеличение на смъртността от COVID-19 у нас. На 10-то място сме в ЕС по смъртност от коронавируса и на 4-то място на Балканския полуостров, обявиха по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ).

Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Достигнатият дял на имунитета сред обществото в повечето области в ЕС и в европейската икономическа общност е по-малко от 15%, което значи, че сме далеч от колективния имунитет. За 14 дни се отчита увеличаване на броя на случаите заразени с коронавирус.

В последните 6 дни надхвърля 120 на 100 000. На 26 октомври и в последните 3 дни имаме рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 и със 102% нарастване на броя на заразените спрямо предходната седмица, заяви Бойко Пенков, зам. министър на здравеопазването.

Има тревожен ръст както на хоспитализираните, така и при нуждаещите се от интензивни грижи, те са 7 % от приетите в болници.

Броят на заразените сред медицинските лица е над 2 хил. Това е 5% от общия брой на заразените. Най-често жертва на вируса стават лекарите, следвани от медицинските сестри.

Има съществена ескалация в интензивността на разпространението. Най-засегнати са младите и активните хора.

По време на пресконференцията присъства и директорът на центъра на заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обърна внимание на мерките срещу вируса. „Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората,ч е трябва да са с маски. Никой не се е задушил! Може да се прочете какво ли не, казано от хора, които не са специалисти. Всички знаем, че не е приятно, но трябва да мислим за здравето на другите хора“, призова той.

Кантарджиев обясни, че трябва да се приема витамин Д, но да се прави без да се предозира. Той апелира да не стимулираме прекалено имунитета. „Добра храна, спорт, добри емоции. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия, защото нещата се преекспонират. Това доведе обществото до недоверие, страх, затова с удоволствие слушат ненаучни приказки“, каза още той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още