Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. COVID картата на България: София влезе в жълтата зона

Общество

COVID картата на България: София влезе в жълтата зона

COVID картата на България: София влезе в жълтата зона - Tribune.bg
Снимка:

През изминалата седмица са регистрирани 1933 случая на COVID-19, в предходната седмица те са били 1176

София влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това показва справка в Националния център по заразни и паразитни болести. Това означава, че в столицата заразените с коронавируса отново са над 100 на 100 хиляди души за две седмици. 

Всички останали области на страната са в „зелена зона“.

Картата беше изцяло в зелено само месец, но тенденцията на покачване на заболеваемостта от COVID-19 продължава. Към 28 юни двуседмичната заболеваемост за страната е 51.17 на 100 хиляди души.

През изминалата седмица (20-26 юни) са регистрирани 1933 случая на COVID-19. В предходната седмица те са били 1176.

За периода 20 - 26 юни са направени 21150 теста, от които 18277 антигенни и 2873 PCR. В предходната седмица са направени 23855 теста.

През миналата седмица потвърдените нови случаи представляват 9.14% от всички изследвания. За предходната седмица представляваха 4.93% от всички изследвания.

Цяла България е в нулевия светлосин етап в картата на епидемичната обстановка по региони към вчерашния 27 юни. Очаква се ситуацията да се задържи стабилна в следващите 5 дни по този показател.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите за определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19.

Вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че при евентуално влошаване на обстановката с COVID-19 ще се въвеждат ограничителни мерки.

„Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде задължително да се въведат някакви ограничителни мерки. Трудно е да се прецени дали това е начало на нова вълна на разпространение на коронавирусната инфекция, но ако отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се говори за начало на една по-висока вълна“, каза доц. Ангел Кунчев пред Nova news.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати