Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. COVID ваксината при децата ще се прилага в 69 пункта, няма да има бустерна доза

Общество

COVID ваксината при децата ще се прилага в 69 пункта, няма да има бустерна доза

COVID ваксината при децата ще се прилага в 69 пункта, няма да има бустерна доза - Tribune.bg
Снимка:

Детската ваксина на Pfizer/BioNTech, която от вчера е у нас е педиатрична. Налични за момента са общо 42 000 дози.

„Ваксината е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена иначе е идентична с тази за възрастните. Основното вещество, което съдържа е 3 пъти по-малко в микрограма от основното вещество, иначе дава същия ефект”, заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа затова поставянето е средоточено в 69 пункта в страната.

Основно те са областни градове, но има и такива, които не са - Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявана, Троят, Лом, Велинград, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Препоръчва се да се запази час по телефона от родителя, преди да заведе детето, за да не се налага чакане. Разбира се, ако отидат директно в пункта, никой няма да ги върне, уточни доц. Кунчев. 

Иначе няма разлика в прилагането. Нежеланите реакции са същите като при възрастните - лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.

Доц. Кунчев съобщи, че за момента не се обсъжда бурстерна доза от ваксините, които ще се прилагат за деца от 5 до 11 години.

Препаратът може да бъде съхраняван по-дълго време. Когато вече се отвори флаконът, срокът за използване е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

Информирано съгласие ще се изисква само от родителя, който заведе детето си в пункта, а не и от двамата.

Данните за ефикасност показват 91% ефикасност, съобщи от своя страна директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В момента има излишък на ваксини в България. Именно за това трябва изключително прагматично да се подхожда при заявка за доставка, подчерта Кирилов по отношение одобрената от Европейския орган за контрол на лекарствата (ЕМА) ваксината срещу Covid-19 на базираната в САЩ компания Novavax.

Доц. Кунчев заяви, че се обмисля намаляване на 6-месечният срок за поставяне на бустер доза като решението ще бъде взето тази седмица. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати