Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Александър Симидчиев: Епидемията от COVID-19 затихва

Общество

Д-р Александър Симидчиев: Епидемията от COVID-19 затихва

Снимка:

Коронавирусът ще остане, но няма да е в този вид, обясни пулмологът

„Епидемията от COVID-19 затихва и в България, и в други държави. Това е обичайният ход на нейното развитие. От глобалното масово заразяване ще минем към един етап на т.нар. клъстерно развитие на епидемията, където има отделни места, в които се поддържа инфекциозен процес. На такъв етап е в момента България“. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова ТВ.

Той обясни, че епидемията ще загасне, но коронавирусът ще остане и всяка година ще има заболели от него. Д-р Симидчиев посочи, че старият щам на вируса SARS-1 е изчезнал, тъй като е бил разпространен само в 14 държави. SARS-2  обаче е засегнал над 200.

 „Разпространението му е много по-масивно в световен мащаб, което значи, че ще остане нещо недоизчистено. Така че вероятността той да остане за много години напред е голяма, но няма да е в този вид“, обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев даде и няколко препоръки за предпазване от заразяване. „Остават същите мерки – миенето на ръце, социалното дистанциране. Идеята е, че срещу нас може да стои човек, който е потенциално заразен и като имаме такъв подход може да сме спокойни“, обясни той.

По думите му с мерките, които предприемаме срещу коронавируса, можем да се защитим от други вируси. А когато вирусът протича по-тежко остават белези в белия дроб на заболелите, категоричен бе Симидчиев.

„Маските трябва да се носят, защото предпазват другите от нас“, завърши той и препоръча да пазим имунната си система.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още