Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Аспарух Илиев: Ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец

Общество

Д-р Аспарух Илиев: Ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец

Д-р Аспарух Илиев: Ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец - Tribune.bg
Снимка:

„За разлика от инфекцията с истинския вирус, която действа като едно голямо оръдие, което стреля срещу сградата, ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец, фокусиран и точен. Хипотезата е, че ваксината ще създава по-дълъг и стабилен имунитет от самата инфекция. Предварителните проучвания показват поне шест месеца с много добър имунитет, което дава надежда, че ще се налага да се ваксинираме само веднъж годишно“. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

По думите му всички фирми, които разработват и тестват ваксини, залагат на утвърдени и изпитани методи, които се познават от години:

„Проучванията показват, че за разлика от РНК ваксините тези на ДНК основа показват сигурност, но не толкова висока ефективност, особено при възрастните хора... Ваксините на Pfizer и на Moderna са тествани и върху хора с автоимунни заболявания и до момента няма данни за влошаване на тези заболявания. При хора с тежки автоимунни заболявания е добре да не се провокира имунната система, когато заболяването е в остра фаза. Това е препоръка за предпазливост“.

Според експерта краят на епидемията зависи от способността ни да се опазваме и от способността да бъдат произведени достатъчно ваксини:

„Очаквам към лятото да настъпи облекчаване на ситуацията. Следващата зима ще има отново случаи и ще се налагат известни мерки, но не толкова строги. Вирусът ще остане при нас трайно, но както всичко други вируси ще бъде част от многото заболявания, които с ваксини ще държим в шах“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети