Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Борислав Цеков: Изборната администрация да спре да мрънка, плащаме ѝ тлъсти заплати

Общество

Д-р Борислав Цеков: Изборната администрация да спре да мрънка, плащаме ѝ тлъсти заплати

Д-р Борислав Цеков: Изборната администрация да спре да мрънка, плащаме ѝ тлъсти заплати - Tribune.bg
Снимка:

На калпава администрация Кодексът ѝ пречи, заяви конституционалистът

„Изборната администрация да спре да мрънка, плащаме ѝ тлъсти заплати. Размерът им е колкото на народното представители. Да бъдат така добри да работят“, заяви конституционалистът д-р Борислав Цеков пред БНТ.

„На калпава администрация Кодексът ѝ пречи. Повече от 30 години правим избори по много по-калпави и сложни правила. Не трябва мързелът, небрежността и некомпетеността, която лъха от администрацията от горе до долу, да ни принуждава ние да се нагаждаме към капризите на администрацията. Кодексът е за удобство на хората, а не на СИК и ЦИК. Да се обучават, затова им плащаме“, поясни той. 

„Хората, които са членове на СИК трябва да знаят, че парите не са даром. Напливът е огромен, но изборите не са социални помощи. Хората трябва да знаят, че ще стоят до 30 часа и подготовката на СИК и общинските комисии трябва да са на ниво“, заяви от своя страна доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ проблемът не е в Изборния кодекс, а в ниската избирателна активност и в посланията на партиите.

„По-новите партии трябва да почетат малко повече история“, поясни тя.

„Кирил Петков от вчера прави избори, ще дава уроци по честни избори. С такова говорене, че те като са загубили изборите, вотът бил нечестен ерозира доверието в процеса. Трябва конкретика“, коментира от своя страна Цеков.

За него изборният резултат показва, че трябва да има диалог между политическите сили. ГЕРБ трябва да поеме политическа отговорност и да започне преговори, водени от лидера ѝ Бойко Борисов. Борислав Цеков вижда шанс за съставяне на кабинет с участието на системни формации, включително и „Демократична България“.

„След като вотът предлага такава фрагментирана конфигурация, значи трябва да има диалог. Затова се надявам, че ГЕРБ ще предложат този път добре обмислена формула, около която да се формира мнозинство“, добави конституционалистът.

„Надявам се системните партии, включително и „Демократична България“, където има опитни политици, ще си дадат сметка, че пред държавата има два императива - да възстановим парламентарната република и заедно с това да възстановим статуса си на активен член на ЕС и НАТО и да подхванем икономиката. Това е въпрос номер едно“, посочи той.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати