Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Брънзалов: Общопрактикуващите лекари в България се топят

Общество

Д-р Брънзалов: Общопрактикуващите лекари в България се топят

Д-р Брънзалов: Общопрактикуващите лекари в България се топят - Tribune.bg
Снимка:

Според него трябва да има увеличение на потребителската такса, като тя трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата

Броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява. За тази тревожна тенденция алармира пред Нова телевизия зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

По думите му има много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което искат от бранша. Според д-р Брънзалов таксата трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата. „Тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето“, отбеляза лекарят.

Той отбеляза, че е щастлив, че въпросната такса е предизвикала такъв дебат в обществото, след което припомни, че този въпрос трябва да се реши не от друг, а от депутатите в парламента.

Д-р Брънзалов все пак не скри учудването си защо предложението за увеличаване на потребителската такса е развълнувало толкова много всички, а не например факта, че в последните години страната изпитва сериозен недостиг на общопрактикуващи лекари. По думите му към днешна дата около 4000 лични лекари обслужват 6-милионна България.

Той обясни, че 363 млн. лева е бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България. Зад него стояли 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети