Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Брънзалов: Направленията за тестове се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента

Общество

Д-р Брънзалов: Направленията за тестове се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента

Снимка:

Намаляването на карантината от 14 на 10 дена той определи като правилно решение

Личните лекари вече ще имат право да издават направление за PCR тестове, като това ще става онлайн.

„Нещата от наша страна са приготвени, даже сме приготвили нещо като демо версия. Предстоят разговори с представители на Министерство на здравеопазването, както и с представители на Информационно обслужване“, каза пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.           

Към този момент цялата борба с COVID епидемията се води с бюджета на НЗОК. В момента даже има и средства в резерва на бюджета. Допълнителни средства могат да се осигурят от фондове за борба с коронавируса, както и от дарения, обясни той.

„Тестването, лечението на пациенти на всички нива изисква финансов ресурс“, категоричен е лекарят.

Предложението е направление да се издава само при клинични прояви на симптоми на болестта, не на контактни или други пациенти, които просто желаят да си направят тест. Той припомни, че всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

По думите му навлизат и други модерни тестове, които са по-евтини от PCR, които са и доста достоверни. „Нещата са свързани с финансиране“, смята още д-р Брънзалов.

Има искане да се заплаща на личните лекари по 70 лева на пациент, ако е под карантина и по 5 лева за всяка консултация - по телефона или на живо. Д-р Брънзалов смята това предложение за достатъчно аргументирано, защото тази стойност е съизмерима с цената на три трамвайни билета.

„Наши колеги са заболели, техните заместници са заболели и ние нямаме алтернатива“, обясни докторът.

Намаляването на карантината от 14 на 10 дена той определи като правилно решение.      

„В много страни карантината е от 10 дни. Тя е задължителна за всички, които са с доказано заболяване или са контактни на болен. Трябва да има самосъзнание, ситуацията е сериозна. За съжаление в нашето съсловие има хора, които раздвояват мнението на обществото. В моята практика, която е от 33 години, подобна епидемия не съм срещал. Не може да се сравнява с другите заболявания. Това е пандемия, много хора загубиха живота си. Трябва да носим маска, за да пазим себе си и околните“, категоричен е  д-р Брънзалов.       

Що се отнася до ваксините и липсата им по аптеките, той коментира с думите: „Програмата за противогрипните ваксини ще обхване 17% от населението над 65 години. Не мога да кажа, че при положение, че призоваваме хората да се ваксинират, поръчката е такава, че да има големи аптеки, които ще получат по 1-2 броя. Не знам кой не си е свършил работата“.  

                                         


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още