Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Брънзалов: Вярвам във ваксината на AstraZeneca

Общество

Д-р Брънзалов: Вярвам във ваксината на AstraZeneca

Снимка:

Той поиска по-облекчен режим за ваксинираните и преболедувалите

„Вярвам във ваксината на AstraZeneca и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта от 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на AstraZeneca. От тях 62 случая само получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 - тромбоза на други венозни съдове."

Това обяви пред бТВ д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС.

Той посочи, че до момента в България са ваксинирани около 250 000 пациенти, което е 100 пъти по-малко. „Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един-единствен пациент“, посочи д-р Брънзалов. „Пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на COVID-19, при средно тежките и тежки случаи тромбозите се вдигат хилядократно. Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на коронавируса. След като тези пациенти

заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора“, изтъкна зам.-шефът на лекарския съюз.

В края на този месец у нас пристигат около 40 000 дози от еднодозовата векторна ваксина на Janssen. Тя е одобрена в САЩ и от ЕК, посочи още той.

Тази вълна на коронавируса прегаря, по-рестриктивни мерки от този момент нататък едва ли ще се налагат, прогнозира д-р Брънзалов. По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани хора и толкова са горе долу и хората, които са преболедували.

“Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела”, обясни специалистът.  Според него обаче, този пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция. Ваксината пази индивида, на който е поставена, уточни той.

„Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава“, отбеляза д-л Брънзалов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още